Brockholes – Visitor Centre

By: JohnnyTomorrow

Oct 29 2011

Tags: , , , , , , ,

Category: Brockholes, Photography, Travel

Leave a comment

Focal Length:4.1mm
Shutter:1/0 sec

The visitor Centre at Brockholes is accessible via bridges from the shore.

The Lancashire Wildlife Trust (LWT) and partners announced the winner of its competition to design a visitor facility in 2008.  Adam Khan Architects design concept: “A Floating World“. was for a cluster of buildings constructed largely of wood and other sustainable materials resembling an ancient marshland village.

The pontoon weighs a whopping 4000 tonnes and actually DOES float on the lake! As Brockholes is on a flood plain, this design deals with potential flooding in an innovative way. Although the Village is mainly of wooden construction the pontoon it sits on is actually made of reinforced concrete with polystyrene inside.

The Village was floated for the first time in March 2011 just prior to opening at Easter that year.

As ever there are other pictures and more information available to view by clicking on the arrows.

Feel free to leave any comments as they are always welcome.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: